hemellichamenHemellichamenNu en dan bereikt een waarneming het Belgisch UFO-meldpunt waarbij achteraf blijkt dat de getuige een hemellichaam waarnam. Een hemellichaam is een natuurlijk object in de ruimte dat vanaf de aarde kan worden waargenomen. Het helder schitteren van sommige planeten aan de nachtelijke hemel is soms oorzaak van verwarring.


De verschijnselen die worden gemeld zijn heldere lichtpunten aan de hemel die soms uren blijven stilstaan en zich geleidelijk verplaatsen. Getuigen beschrijven ze als veel feller dan een gewone ster.


Nu en dan beweren mensen dat de lichtpunten plots sprongen lijken te maken. Dit kan veroorzaakt worden door het fonkelen van de sterren (scintillatie) of door een optische illusie die ontstaat bij het staren naar een lichtpunt in een donkere ruimte (autokinetisch effect). Ook heldere kleurwisselingen zijn vaak waarneembaar.


 

Beschikt men over nauwkeurige gegevens omtrent tijdstip, richting en hoogte, dan kan via astronomische programma’s meestal vlug tot een verklaring worden gekomen.


Vooral de planeten Venus en Jupiter en enkele heldere sterren veroorzaken regelmatig UFO-meldingen. Daarnaast zorgt ook de maan vaak voor verwarring. Wanneer die dicht bij de horizon zit, zorgen atmosferische effecten vaak voor een dieporanje kleur terwijl de maan zelf een afgeplat uiterlijk vertoont.
Foto van Sirius die op 11-03-2014 gefotografeerd werd vanuit Koksijde. De foto werd genomen met een onvaste hand en een lange sluitertijd. (©www.ufomeldpunt.be)


volg ons op:

Bij deze opname zien we duidelijk de maan met daaronder een helder lichtpunt. Dit lichtpunt is de planeet Venus, die wel vaker voor UFO-meldingen verantwoordelijk is. (© Werner POETS)


Op deze foto is te zien dat heel gekende hemelverschijnselen zoals in dit geval de zon, onder bepaalde omstandigheden soms vreemde vormen kunnen aannemen. (© Werner POETS)Copyright © 2007 - 2019 Belgisch UFO-meldpunt  Alle rechten voorbehouden