Starlink satellietenStarlink satellieten
Starlink-satellieten boven Herent in de nacht van 24 op 25 mei 2019. (Foto: Joren Melis)Sinds 24 mei 2019 zijn met regelmaat konvooien van satellieten waar te nemen die meestal van westelijke naar oostelijke richtingen passeren. Deze maken deel uit van het Starlink project. Starlink is een gepland satellietnetwerk van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor het aanbieden van internettoegang. Door duizenden satellieten in een lage aardbaan te plaatsen hoopt het bedrijf wereldwijd breedbandinternet te kunnen leveren. Deze satellieten worden telkens in een groep van 60 satellieten gelanceerd.


De satellieten passeren in rechte lijn op korte afstand achter elkaar als een duidelijk waarneembare “trein” van lichtpuntjes. Naarmate de afstand tussen de satellieten groter wordt en ze in een hogere baan terechtkomen, zal dit trein-effect snel minder spectaculair worden. Het is de bedoeling om in totaal niet minder dan 12.000 satellieten uit te zetten.


Op de website Heavens-above is een speciale link geplaatst waar voor een gegeven waarnemingslocatie en datum alle passages van de satellieten uit een bepaalde groepslancering voorspeld worden.
60 Starlink-satellieten in de laadruimte van een Falcon 9-raket enkele ogenblikken voor de lancering

(Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink)


volg ons op:

Copyright © 2007 - 2020 Belgisch UFO-meldpunt  Alle rechten voorbehouden