vuurballonnenVuurballonnenHet grootste deel van alle meldingen die sinds 2007 bij het Belgisch UFO-meldpunt binnenkomen, blijkt verklaard te kunnen worden als vuurballon (ook wel wensballon of Chinese of Thaise lampion genoemd). Deze ballonnen bestaan meestal uit een papieren omhulsel waaronder een brandende 'kous' gedrenkt in brandspiritus hangt. De ballonnen komen oorspronkelijk uit China en werden daar gebruikt voor communicatiedoeleinden. Later werden ze in China, Thailand en Taiwan opgelaten als geluksbrengers bij feestelijkheden. Tegenwoordig zijn ze ook in Europa gemakkelijk verkrijgbaar en stelen ze de show op de meest uiteenlopende evenementen en feestjes, vaak ter vervanging van vuurwerk, omdat ze veel goedkoper en even spectaculair zijn. Sinds 2013 is in veel gemeenten het gebruik van vuurballonnen verboden.


Vuurballonnen worden door getuigen vaak omschreven als geel-oranje lichtbollen die meestal een rechtlijnig traject volgen, maar soms ook een onregelmatig vlieggedrag vertonen. Ze kunnen bv. grote snelheden halen of de indruk wekken stil te hangen in de lucht. Doordat deze ballonnen met de wind mee gevoerd worden en in verschillende luchtlagen - met vaak verschillende windrichtingen en windsnelheden - terecht komen, kunnen ze traag, maar ook snel vliegen en plots van richting of snelheid veranderen. Soms worden ze met vele tientallen opgelaten en nu en dan verschijnt er ook een enkeling of een kleine formatie in de lucht.


Een waarneming van een dergelijke ballon kan tot een einde komen doordat de ballon in de verte verdwijnt, door plots of geleidelijk uit te doven of vuur te vatten en op te branden terwijl hij naar beneden valt.

Doordat vuurballonnen vaak in het donker worden opgelaten en zich meestal op een aanzienlijke afstand van de getuige bevinden, is het zeer moeilijk om hen te identificeren.


 

Op de linker afbeelding ziet u een groep vuurballonnen die voor een formatie vreemde lichtbollen werden aanzien. Op de rechter afbeelding ziet u een ballon duidelijk afgebeeld.

volg ons op:


Foto (met een GSM-toestel genomen) in de omgeving van Gent op 21-03-2009.   (© Belgisch UFO-meldpunt)


Net opgestegen vuurballon.

(© Jan KOPPEJAN/ www.caelestia.be)

Copyright © 2007 - 2019 Belgisch UFO-meldpunt  Alle rechten voorbehouden