Redemption of the Damned - Vol. 1

Redemption of the Damned - Vol. 1

Martin Shough & Wim van Utrecht

Exact 100 jaar geleden schreef Charles Hoyt Fort zijn eerste en meteen ook meest invloedrijke werk: The Book of the Damned. Het betreft een verzameling van abnormale verschijnselen die zich zowel in de lucht, op aarde als in de oceanen zouden hebben voorgedaan. 82 gebeurtenissen in het boek hebben betrekking op vreemde verschijnselen aan de hemel. De getuigen waren niet van de minste. Onder hen astronomen en meteorologen. Anderen bekleedden hoge politieke of religieuze functies. Allemaal hadden ze iets aan de hemel gezien dat daar niet thuishoort. En toch waren hun getuigenissen door de wetenschap in het verdomhoekje gedrukt. Een boek over verdoemde verschijnselen dus.

 

Sinds de start van de UFO-controverse in 1947 werden de waarnemingen die Fort verzamelde in talloze publicaties gerecycleerd. Meestal alleen maar om aan te geven dat UFO’s van alle tijden zijn. Een eeuw na de verschijning van The Book of the Damned is er nu Redemption of the Damned - Vol. 1, een meer dan 400 pagina’s tellend boek waarin de bronnen die Fort gebruikte voor het eerst worden nagetrokken en gekeken wordt of de details die ze bevatten wel stroken met wat Fort erover vertelt. Tegelijk wordt elke waarneming in haar historische context geplaatst en aan een wetenschappelijke analyse onderworpen. Steeds met de bedoeling om voor elk geval een rationele verklaring te vinden.

 

Redemption of the Damned - Vol. 1 behandelt de meest uiteenlopende verschijnselen. Van een ringvormige wolk met spaken en gekrulde staart boven de Atlantische Oceaan, tot een zwarte torpedo die boven het Noord-Amerikaanse Burlington ontploft en een paard tegen de grond smakt. Of nog van een kilometerslang lint aan de Zuid-Afrikaanse hemel tot een bliksems spuwende bol boven hartje Parijs.

 

Wat waren deze gerapporteerde verschijnselen? Is het de auteurs gelukt om er een redelijke uitleg voor te vinden? In de meeste gevallen is het antwoord bevestigend. Een aantal van de gevonden verklaringen zal zelfs de specialisten verrassen. Die gevallen zijn niet langer “verdoemd”. Maar dat geldt niet voor allemaal. Op het einde van de rit blijft een half dozijn goed gedocumenteerde gebeurtenissen over. Hemelverschijnselen die moeilijk in één of andere categorie zijn thuis te brengen.

 

Kaarten, tekeningen, foto’s en uittreksels uit de originele artikelen illustreren het onderzoek naar deze eeuwenoude mysteries. Voor het voorwoord van Redemption of the Damned - Vol. 1 tekende Bob Rickard, ‘Founding Editor’ van Fortean Times, het voortreffelijke Britse magazine dat sinds 1973 het werk van Charles Fort verderzet.

 

Uitgever: Anomalist Books (San Antonio, Texas, V.S.A.), 402 + viii bladzijden. A4-formaat. Kleur. 250 afbeeldingen. Prijs: 35,00 USD of 33,00 EUR (exclusief verzendingskosten). Meer details op https://www.anomalistbooks.com/book.cfm?id=105