recente UFO-meldingen

recente UFO-meldingen

Totaal aantal UFO-meldingen: 3242


UFO-meldingen 2021: 176

Laatste update: 01-12-2021

Melding 3241


Datum: 27-11-2021

Plaats: Genk (Limburg)

Tijdstip: 11u45

Waarnemingsduur: 10 seconden


"Ik wandelde in het bos en dacht dat ik een sportvliegtuig hoorde aankomen. En toen ik naar boven keek vloog het toestel recht boven mij. 
Ik heb een kort maar heel duidelijk zicht gehad op de onderkant, totdat ik het niet meer zag door de bomen.
Ik zou het omschrijven als de onderkant van een space-shuttle, maar zonder uitgesproken vleugels.
Ongeveer een driehoek met afgeronde hoeken.
Het vloog ook niet heel snel, waardoor ik het vreemd vond dat het in de lucht bleef hangen zonder vleugels.

Het vloog ook niet hoger dan een sportvliegtuig zou vliegen.

Ik gok dat het een vliegtuigje gaat geweest zijn, maar zoiets heb ik wel nog nooit gezien.

Dit moet sowieso ook gezien zijn door andere mensen.
Ik ben alleszins razend benieuwd."


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - Verhees delta

Melding 3240


Datum: 23-11-2021

Plaats: Tienen (Vlaams-Brabant)

Tijdstip: 2u50

Waarnemingsduur: 15 seconden


"Het was een heldere hemel, ik was naar de sterren aan het kijken vanop mijn terras toen er plot iets aan de hemel verscheen dat vloog, veel groter dan een sateliet zoals je ze normaal waarneemt. Het had de vorm van een grote vogel met brede spanwijdte van vleugels, maar veel korter en ellipsvormiger dan een vliegtuig. Het was zeker geen vliegtuig en ook geen vogel want die lichten 's nachts niet op. Het object was wit, maar schemerde een beetje, niet zo helder als een ster. Het leek wel op een sateliet die zeer dicht bij de aarde vloog? Het object was 15 sec zichtbaar rond 2.50 uur 's nachts. Het verdween in de atmosfeer (het leek alsof het in de wolken verdween maar het was een heldere hemel)."


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - door kunstlicht beschenen vogel

Melding 3239


Datum: 22-11-2021

Plaats: Mortsel (Antwerpen)

Tijdstip: 15u40

Waarnemingsduur: 13 seconden


"plots 3 driehoekige objecten aan denhemel  metb 2 felle ronde lichten  die na een 10 tal seconden plots bliksemsnel  verdwenen,dus helemaal geen lijnvliegtuig of of zo  ,ook gen sportvliegtuiig aangezien ik dicht bij luchthaven antwerpen deurne woon"


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - vliegtuigen

Melding 3238


Datum: 18-11-2021

Plaats: Geel (Antwerpen)

Tijdstip: 21u00

Waarnemingsduur: 20 seconden


"Ik liep rond ongeveer 9 uur naar buiten om een wandeling te maken, en ik zag een heel snel vliegende rode driehoek door de lucht schieten, net als ik mijn camera nam om deze te filmen veranderde hij van klein en rood naar groot met witte lichten en veranderde de hoek van de driehoek. Ik heb toen meteen foto's kunnen nemen van het object voor ik begon met filmen maar de meeste foto's heb ik of wel niet kunnen nemen of zijn op eens verdwenen. Ik heb snel achter elkaar op de ronde foto knop op mijn telefoon geduwd en ben na een hoop foto's te nemen begonnen met filmen. Het enige wat nog overschiet zijn 2 onduidelijke foto's en het filmpje."


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - vliegtuig (Airbus A400M - 180)

Melding 3237


Datum: 17-11-2021

Plaats: Nieuwpoort (West-Vlaanderen)

Tijdstip: 18u30

Waarnemingsduur: 2-tal minuten


"Op 17 november 2021 omstreeks 18u30 reed ik van Nieuwpoort richting Veurne toen ik uit het zuiden een fel object zag aankomen onder de wolkenband....het flitste heel snel in een fel wit/blauw licht , iets wat hoogst ongebruikelijk zou zijn in regulier luchtverkeer. Toen ik de gelegenheid kreeg om te stoppen heb ik het ook kunnen filmen met mijn iPhone , ik was daarvoor uit de wagen gestapt en hoorde geen geluid dat van een vliegtuig of helikopter zou kunnen geweest zijn, enkel voorbijrijdende wagens. Het object bleef ook de gehele tijd voor de wolken  zweven, ik vermoed op een paar honderd meter boven de grond. Toen ik het thuis op groter scherm bekeek bleek het om iets pulsating te gaan , heel vlugge ongebruikelijke flitsen en als je goed kijkt heeft het een cirkelvormig center..."
Evaluatie: (CAT1) gegevens onvoldoende

Melding 3235


Datum: 05-11-2021

Plaats: Zemst (Vlaams-Brabant)

Tijdstip: 19u23

Waarnemingsduur: 10 seconden


"Het is bewolkt de witte ronde lichtgevende objecten volgde elkaar op zonder patroon en er kwamen er steeds meer enkele keerden terug van waar ze eerst verschenen waren"


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - lichtspots

Melding 3234


Datum: 05-11-2021

Plaats: Kortrijk (West-Vlaanderen)

Tijdstip: 18u30

Waarnemingsduur: 5-tal seconden


"Een kluster van een tiental lichtjes verspreien zich van noord naar west aan zeer hoge snelheid. Rapper dan een lijnvliegtuig. Eerst in twee groepen. Het is zeker geen ruimtafval of meteoor die verbrand in de atmosfeer. De lichten bleven dezelfde lichtsterkte en grootte en vlogen snel. Versnelden eerst maar bleven daarna een constante sneheid aanhouden." 


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - door kunstlicht beschenen vogels

Melding 3236


Datum: 05-11-2021

Plaats: Turnhout (Antwerpen)

Tijdstip: 14u45

Waarnemingsduur: 5 à 10 seconden


"Op het bedrijfs terrein van astra sweets hoorde ik om 14:45 een drone geluid ik keek de lucht in en zag het driehoekig object in richting van de Belgische grens vliegen . Ik en een collega hebben het waargenomen . Het had een vorm van een delta  vliegtuig alleen zijn die niet zwart en de grote van het gezien object was te klein vergeleken met een delta vliegtuig waar 2 piloten in kunnen . Aanzien er geluid aanwezig was denk ik dat het een politie of defensie drone zou kunnen zijn .."


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - Verhees delta

Melding 3233


Datum: 03-11-2021

Plaats: Heverlee (Vlaams-Brabant)

Tijdstip: 22u32

Waarnemingsduur: 2 seconden


"Groene cirkel 'viel' van ongeveer 40 meter hoogte naar beneden en verdween in sterkte tot een duisternis. Was zeer snel"


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - meteoor/ruimteschroot

Melding 3232


Datum: 02-11-2021

Plaats: Zemst (Vlaams-Brabant)

Tijdstip: 22u00

Waarnemingsduur: 1 uur


"Zemst, Vlaams -brabant, 2-11-21, van 22u tot 23u. Mijn vrouw roept mij omdat ze lichten ziet in de verte dat ze niet kan verklaren. Verschillende bewegende lichten in de lage bewolking die soms verdwenen en dan weder keren, de ene keer bewogen er enkele lichten snel, sommige bleven dan weer staan... er was geen patroon in te herkennen want de lichten begaven zicht in alle richtingen."


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - lichtspots

Evaluaties ontvangen meldingen

gegevens onvoldoende

826

ballon

664

andere verklaring

512

ISS / satelliet

326

meteoor

258

ster / planeet

230

vliegtuig / helikopter

219

vogel / insect

99

niet verklaard

54

drone

43

valse melding

11

in behandeling

0

categorieën UFO-meldingen

De meldingen die u op deze pagina kan bekijken zijn letterlijk overgenomen uit de meldingsformulieren die bij het Belgisch UFO-meldpunt binnenkomen. Het meldpunt is niet verantwoordelijk voor de inhoud en de schrijffouten in deze teksten. 

In 2016 werd beslist om enkel nog meldingen met een hoge vreemdheid verder te onderzoeken. De meldingen worden verdeeld over twee categorieën:Categorie 1


Waarnemingen met geringe vreemdheid en/of meldingen van ondermaatse kwaliteit

       

Wanneer minstens één van de onderstaande karakteristieken van toepassing is, bestaat er een grote kans dat de melding in deze categorie valt.


● object dat bij duisternis werd waargenomen en naast vaste verlichting ook  knipperlichten voerde


● ster- of bolvormig voorwerp dat een rechtlijnig traject volgde zonder opvallende versnellingen


● lichtpunt dat minutenlang stationair of quasi-stationair bleef (kleine verspringingen inbegrepen)


● lichtverschijnsel dat minder dan 5 seconden zichtbaar was 


● verkleuringen van de hemel of een gloed op lage bewolking


●lichten of objecten die op een foto of video opduiken, maar niet werden opgemerkt op het moment dat de opname werd gemaakt


● melding waarbij enkel geluid werd waargenomen


● melding die onvolledige, slecht geformuleerde of tegenstrijdige gegevens bevat


● melding afkomstig van een melder die zich niet bereid verklaarde om bijkomende vragen te beantwoorden.


Meldingen die in deze categorie thuishoren worden enkel nog van een evaluatie voorzien wanneer foto- of filmmateriaal is bijgevoegd of wanneer een zekere of quasi-zekere verklaring voorligt. Getuigen ontvangen een standaard antwoordmail wanneer de melding onder deze categorie valt.  Als er een zekere of quasi-zekere verklaring bestaat zal die in een mail aan de getuige en op de website vermeld worden.Categorie 2


Waarnemingen met een hoge vreemdheid 


Deze meldingen worden uitgebreider onderzocht. De getuige wordt via mail gecontacteerd en na afloop van het onderzoek van onze bevindingen op de hoogte gebracht.


Indien de melding duidelijk niet tot categorie 1 behoort, en er ten minste twee van de onderstaande punten van toepassing zijn, bestaat er een grote kans dat uw melding in deze categorie belandt.


 

● er worden voldoende details gemeld die een gekend natuurverschijnsel of een gekend product van menselijke activiteit uitsluiten


● het verschijnsel werd in goede omstandigheden van nabij waargenomen


● de gebeurtenis liet een grote, blijvende indruk na op de waarnemer


● er is tastbaar en/of meetbaar fysisch of fysiologisch bewijsmateriaal voorhanden (foto’s, video’s, radar, sporen,…)


● er waren meerdere getuigenOp basis van hun kennis en ervaring klasseren de medewerkers van het meldpunt iedere ontvangen melding onder één van deze categorieën, daarbij louter de informatie gebruikend die hen via het meldingsformulier (plus eventuele bijlagen) heeft bereikt.  Mocht u het niet eens zijn met de klassering van uw melding, dan staat het u natuurlijk vrij om dit met de nodige onderbouwing en eventueel extra informatie aan het meldpunt te laten weten.  Op basis van zo’n reactie en eventuele vervolgcorrespondentie kan herklassering worden overwogen.

UFO-meldingen archief


Kies een jaartal uit de lijst om het overzicht met UFO-meldingen uit dat jaar te bekijken.

voor 2007 (85 waarnemingen)


2007 (9 waarnemingen)


2008 (55 waarnemingen)


2009 (153 waarnemingen)


2010 (215 waarnemingen)


2011 (345 waarnemingen)


2012 (328 waarnemingen)


2013 (269 waarnemingen)


2014 (183 waarnemingen)


2015 (234 waarnemingen)


2016 (149 waarnemingen)


2017 (134 waarnemingen)


2018 (184 waarnemingen)


2019 (272 waarnemingen)


2020 (451 waarnemingen)


2021 (176 waarnemingen)