recente UFO/UAP-meldingen

recente UFO/UAP-meldingen

Totaal aantal UFO/UAP-meldingen: 3655


UFO/UAP-meldingen 2023: 160

Laatste update: 18-09-2023

Melding 3655


Datum: 18-09-2023

Plaats: Doorslaar (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 0u25

Waarnemingsduur: 2 minuten


"Het zag er uit als een schoteltje en had precies ook een circel achtig licht. Het had wit en rood/oranje lichten dat aan en uit gingen en het vloog heel snel.
Ik was de enige wakker dus ik heb het als enige gezien.
Het ging in een rechte lijn. Van het w290° ongeveer naar het O70°"


Evaluatie: in behandeling

Melding 3654


Datum: 16-09-2023

Plaats: Overmere (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 23u25

Waarnemingsduur: 15 minuten


"Op zaterdag 16 september 2023 rond 23u22 heb ik het fenomeen van de ronddraaiende ronde turquoise lichten waargenomen.

Van het fenomeen heb ik drie video's genomen, maar van een zeer lage kwaliteit. Op de originele video's ziet men enkel een zwart vlak, maar bij het veranderen van de instellingen kan men de ronddraaiende lichten waarnemen. Ik zal het origineel van de drie video's per mail opsturen."Evaluatie: Evaluatie: in behandeling

Melding 3652


Datum: 13-09-2023

Plaats: Neervelp (Vlaams-Brabant)

Tijdstip: 21u50

Waarnemingsduur: Ongeveer een uur


"Woensdag avond terwijl ik buiten stapte zag ik in de lucht plat een zeer helder licht het leek eerst op een licht-straal dat vroeger voor discotheken te herkennen werd gebruikt. Maar er was niets dat onderaan zichtbaar was en dat tok mijn aandacht , het licht kwam van bovenaf en heb het vast gelegd op film zeker wanneer de tweede lichtstraal erbij kwam. Heb het gefilmd ben benieuwd wat dit is?"


Evaluatie: in behandeling

Melding 3650


Datum: 13-09-2023

Plaats: Wilsele (Vlaams-Brabant)

Tijdstip: 21u00

Waarnemingsduur: 30 minuten


"Het lijkt eerst op een skytracer. Vermits de lichtjes snel in een wolk bleven bewegen leek dat niet de oorzaak. Ik ben benieuwd naar jullie verklaring."Evaluatie: in behandeling

Melding 3648


Datum: 10-09-2023

Plaats: Mechelen (Antwerpen)

Tijdstip: 22u50

Waarnemingsduur: 5 minuten


"heldere nacht te Mechelen, Zuid


22u50 : Een kortstondige lichtpuls van ongeveer 1 seconde trok de aandacht, de puls was helderder dan de sterren van de grote beer.


22u50 ev : Gedurende 5 minuten bleef een rode lichtbron perfect stationair in vergelijking met de Alkair ster. De rode lichtbron was ongeveer even groot dan de ster en stond hier vanuit mijn waarneming zeer dichtbij.


22u55 : De lichtbron maakte een (ongelofelijke) versnelling in sikkelvorm in minder dan 1 seconde en verdween.

Ik heb geen fotos of videos van het voorval, omdat ik tot het laatste moment dacht dat het om een vliegtuig ging. Het feit dat het stationair bleef deed me vermoeden dat het misschien wel meer kon zijn. Het versnellingsmaneuver en vertrek is iets wat ik nog nooit in het echt heb gezien. Onbeschrijfelijk. Toen besefte ik dat het zeker geen toestel kan zijn met de capabiliteiten die wij hanteren. Ik stuur een schematische tekening van het voorval via email."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3646


Datum: 09-09-2023

Plaats: Diksmuide (West-Vlaanderen)

Tijdstip: 22u00

Waarnemingsduur: 3-5 minuten


"het leek op een statelliet lijn zoals de lijnen van elon musk zijn sattelieten maar had een kronkelende vorm. het verscheen plots in het oosten en kronkelde een beetje, er was geen lawaai en flikkerde niet. het verdween na ongeveer 3-5minuten in het zuiden. dit gebeurde in diksmuide 8600 hippodroomstraat. ikzelf weet redelijk veel van satelilieten en kan duidelijk zeggen dat dit geen of vliegtuig satelliet was."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3647


Datum: 09-09-2023

Plaats: Wetteren (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 20u31

Waarnemingsduur: 15 seconden


"Het is zeker een vliegende schotel. Ik zag het heel duidelijk. En niet op grote hoogte. Schattingen van een hoogte van 300 tot 400 meter Een ronde vorm met een groot formaat Schattingen van een hoogte van 8 tot 10 meter Een ronde vorm met inkepingen aan de onderkant met openingen en een lichte opening in het midden."Evaluatie: in behandeling

Melding 3649


Datum: 09-09-2023

Plaats: Eindhoven (Nederland)

Tijdstip: 8u55

Waarnemingsduur: 4 minuten


"twee ogenschijnlijk conventionele vliegtuigen (onderzijde blank aluminium exterieur, identiek) vliegen vanuit een ZW kompasrichting pal boven aan de hemel in een zeer ongebruikelijke formatie. het ene object vloog schuin achter het andere object. een object draait richting het NW terwijl het andere object richting een ZO kompasrichting vliegt. bij het laatstgenoemde object, tijdens het draaien naar ZO, verscheen geheel vanuit het niets een wit object in de gedaante van een straaljager welke in een zuidelijke richting koerste. 3 seconden later verdwenen alle drie de objecten uit het zicht...

...5 seconden later wederom twee ogenschijnlijk conventionele vliegtuigen (blank aluminium exterieur onderzijde, identiek) vliegen vanuit een ZW kompasrichting pal boven aan de hemel in eenzelfde ongebruikelijke formatie. echter maakte deze twee objecten een complete U-bocht, rechtsom, en vervolgden hun baan (terug) richting het ZW."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3645


Datum: 07-09-2023

Plaats: Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 22u30

Waarnemingsduur: 30 seconden


"Mijn man en ik zagen een raar voorwerp, waarop we intensief zijn beginnen kijken. Aanvankelijk leek het op een stuk wapperende stof, maar het veranderde in een cirkel die hol leek binnenin met plots veel lichten die in elkaar overgingen en verschillende kleuren die ook in elkaar over leken te gaan. De cirkel maakte vreemde draaibewegingen terwijl het in een rechte lijn verder vloog om vervolgens op een vreemde manier uit te doven - te verdwijnen - wat verderop. Wij kijken regelmatig naar de hemel, kennen satellieten, vliegtuigen, drones, … dit was echt iets heel speciaals. Ik heb helaas geen foto kunnen nemen, het ging te snel. Ik hoop dat nog mensen dit gezien hebben. Ik ben heel benieuwd of jullie dit gaan kunnen verklaren."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3644


Datum: 06-09-2023

Plaats: Gent (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 22u20

Waarnemingsduur: 30 seconden


"Ufo (wazige roodbruine gloed) gespot op 06/09/2023 te Gent om 23:39. Het weer was vrij helder, alhoewel er wel wat lichtvervuiling aanwezig is woon ik niet in het centrum waardoor ik toch een aantal sterren zien kan.
Het was windstil & er waren ook geen wolken aanwezig tijdens de waarneming van een soort van niet perfecte, ronde, wazige, roodbruine gloed die de grote had van de maan op z'n kleinst. De gloed leek een beetje op een "roodbruin" oog (met verscheidene schakeringen van het kleur rood) dat net iets groter is en zonder de pupil in het midden. De gloed bleef bijna loodrecht boven me staan.

Ik bleef ernaar staren en voelde me even ongemakkelijk/nietig omdat ik niet wist waar ik naar stond te kijken. Na ongeveer 20 seconden te staan staren naar de gloed, met een andere persoon die deze gloed ook waarnam, werd de gloed kleiner en kleiner. Waarna er 5 heel kleine sterachtige rode lichtjes, opgesteld als de "kleine beer" maar dan iets kleiner, overbleven. Na 5 seconden vervaagden deze uiteindelijk ook."


Evaluatie: in behandeling

Evaluaties ontvangen meldingen

gegevens onvoldoende

925

ballon

699

andere verklaring

377

ISS / satelliet

366

ster / planeet

279

meteoor

272

vliegtuig / helikopter

271

vogel / insect

111

lichtspot (sky tracer)

90

niet verklaard

54

drone

54

lichtkogel

48

lensreflectie

44

uitstoot raketmotor

37

valse melding

11

in behandeling

17

categorieën UFO/UAP-meldingen

De meldingen die u op deze pagina kan bekijken zijn letterlijk overgenomen uit de meldingsformulieren die bij het Belgisch UFO-meldpunt binnenkomen. Het meldpunt is niet verantwoordelijk voor de inhoud en de schrijffouten in deze teksten. 

In 2016 werd beslist om enkel nog meldingen met een hoge vreemdheid verder te onderzoeken. De meldingen worden verdeeld over twee categorieën:Categorie 1


Waarnemingen met geringe vreemdheid en/of meldingen van ondermaatse kwaliteit

       

Wanneer minstens één van de onderstaande karakteristieken van toepassing is, bestaat er een grote kans dat de melding in deze categorie valt.


● object dat bij duisternis werd waargenomen en naast vaste verlichting ook  knipperlichten voerde


● ster- of bolvormig voorwerp dat een rechtlijnig traject volgde zonder opvallende versnellingen


● lichtpunt dat minutenlang stationair of quasi-stationair bleef (kleine verspringingen inbegrepen)


● lichtverschijnsel dat minder dan 5 seconden zichtbaar was 


● verkleuringen van de hemel of een gloed op lage bewolking


●lichten of objecten die op een foto of video opduiken, maar niet werden opgemerkt op het moment dat de opname werd gemaakt


● melding waarbij enkel geluid werd waargenomen


● melding die onvolledige, slecht geformuleerde of tegenstrijdige gegevens bevat


● melding afkomstig van een melder die zich niet bereid verklaarde om bijkomende vragen te beantwoorden.


Meldingen die in deze categorie thuishoren worden enkel nog van een evaluatie voorzien wanneer foto- of filmmateriaal is bijgevoegd of wanneer een zekere of quasi-zekere verklaring voorligt. Getuigen ontvangen een standaard antwoordmail wanneer de melding onder deze categorie valt.  Als er een zekere of quasi-zekere verklaring bestaat zal die in een mail aan de getuige en op de website vermeld worden.Categorie 2


Waarnemingen met een hoge vreemdheid 


Deze meldingen worden uitgebreider onderzocht. De getuige wordt via mail gecontacteerd en na afloop van het onderzoek van onze bevindingen op de hoogte gebracht.


Indien de melding duidelijk niet tot categorie 1 behoort, en er ten minste twee van de onderstaande punten van toepassing zijn, bestaat er een grote kans dat uw melding in deze categorie belandt.


 

● er worden voldoende details gemeld die een gekend natuurverschijnsel of een gekend product van menselijke activiteit uitsluiten


● het verschijnsel werd in goede omstandigheden van nabij waargenomen


● de gebeurtenis liet een grote, blijvende indruk na op de waarnemer


● er is tastbaar en/of meetbaar fysisch of fysiologisch bewijsmateriaal voorhanden (foto’s, video’s, radar, sporen,…)


● er waren meerdere getuigenOp basis van hun kennis en ervaring klasseren de medewerkers van het meldpunt iedere ontvangen melding onder één van deze categorieën, daarbij louter de informatie gebruikend die hen via het meldingsformulier (plus eventuele bijlagen) heeft bereikt.  Mocht u het niet eens zijn met de klassering van uw melding, dan staat het u natuurlijk vrij om dit met de nodige onderbouwing en eventueel extra informatie aan het meldpunt te laten weten.  Op basis van zo’n reactie en eventuele vervolgcorrespondentie kan herklassering worden overwogen.

UFO/UAP-meldingen archief


Kies een jaartal uit de lijst om het overzicht met UFO-meldingen uit dat jaar te bekijken.

voor 2007 (95 waarnemingen)


2007 (9 waarnemingen)


2008 (55 waarnemingen)


2009 (153 waarnemingen)


2010 (215 waarnemingen)


2011 (345 waarnemingen)


2012 (329 waarnemingen)


2013 (269 waarnemingen)


2014 (183 waarnemingen)


2015 (234 waarnemingen)


2016 (149 waarnemingen)


2017 (134 waarnemingen)


2018 (184 waarnemingen)


2019 (274 waarnemingen)


2020 (455 waarnemingen)


2021 (196 waarnemingen)


2022 (216 waarnemingen)


2023 (160 waarnemingen)