recente UFO-meldingen

recente UFO-meldingen

Totaal aantal UFO-meldingen: 3778


UFO-meldingen 2024: 50

Laatste update: 29-05-2024

Melding 3778


Datum: 27-05-2024

Plaats: Bree (Limburg)

Tijdstip: 0u35

Waarnemingsduur: 2 minuten


"Ik ben een gamer en blijf eigenlijk altijd laat op. Het was zondagnacht dus eigenlijk al maandag 27 mei 2024 rond 00.30. Ik besloot een sigaretje te gaan roken buiten en dat doe ik altijd thuis achter waarvan ik op de hoek van mijn huis zicht heb op de straat. Ik ben buiten gelopen, stak mijn sigaret aan en ijsbeerde naar de hoek van mijn huis om wat op straat te kijken toen ik hoog boven aan de hemel vijf witte lichtbollen zag schijnen die mooi naast mekaar stonden. De linkse was het kleinste en de volgende telkens ietsje groter. Eerst dacht ik direct dat het sterke schijnwerpers waren maar plots verdwenen deze bollen en verscheen er een soort "straling" van een soort slierten die precies een soort vork vormden waardoor deze energie schoot. Dan zag ik precies 3 'banen' langswaar weer bolvormige objecten pijlsnel schoten om dan te verdwijnen. Ook zag ik andere vormen tussen deze bollen. De enige die ik kon onthouden was een soort horizontale H vorm. Omdat ik het zo plots zag en het een groot stuk van de lucht innam was ik zodanig onder de indruk dat ik mijn draadloze koptelefoon niet had afgenomen waardoor ik niet kon horen of er geluid bijhoorde. Pas toen ik dacht om mijn smartphone te halen om dit vast te leggen was het plots voorbij en toen heb ik pas mijn koptelefoon afgedaan. Ik kon niets speciaal horen. Ik vermoed dat het hele spektakel(in ieder geval toen ik het zelf voor het eerst zag) maximum 2 minuten heeft geduurd. Ik woon op een 10 km van Kleine Brogel dus vermoed ik dat de logische verklaring daar misschien te zoeken is. Ik heb dit nog tegen niemand durven melden omdat het precies allemaal een beetje te gek voor woorden is maar ik heb nu een dag later aan niks anders meer kunnen denken. Ik weet dat he allemaal een beetje abstract is uitgelegs maar alles ging zo snel dat ik het moeilijk vind om uit te leggen. Alles was trouwens wit, dus dit was volgens mij geen noorderlicht."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3777


Datum: 27-05-2024

Plaats: Antwerpen (Antwerpen)

Tijdstip: 0u14

Waarnemingsduur: 1 à 2 seconden


"Er verscheen een licht in de verte die rare bewegingen maakte en dan als een flits recht omhoog schoot en verdween achter een wolk . Het fenomeen maakte een vreemde bocht naar boven met een ongeziene snelheid."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3776


Datum: 17-05-2024

Plaats: Roeselare (West-Vlaanderen)

Tijdstip: 22u30

Waarnemingsduur: 2 seconden


"Ik zat aan het stuur en mijn man zat naast mij. We naderden de brug nabij Rhodesgoed op 300 tal meter toen er net boven de brug een groene fluo lichtstreep naar rechts zoefde, mee met de richting van de E403. We zagen allebei exact hetzelfde. Even onderbroken maar vermoeden dat dit door de bomen kwam. Het was donker en het regende. Even dachten we dat het van een voertuig van op de E403 kwam maar dan zouden we het niet gezien hebben boven de brug. Op de brug gekomen hebben we nog even in de richting waar het verdween gekeken maar niks te zien in de verte."


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - laserstraal

Melding 3773


Datum: 11-05-2024

Plaats: Oostvleteren (West-Vlaanderen)

Tijdstip: 22u35

Waarnemingsduur: 1 seconde


"we wilden buiten gaan kijken of we eventueel het noorderlicht zouden kunnen zien, en net op het moment dat we buiten kwamen zagen we een heel felle ster die extreem uitzette in volume en plots helemaal verdween. het duurde slechts 1 a 2 seconden. we vermoeden eerst een vallende ster, maar zagen niet de gekende streep van licht of het effectief vallen, het bleef ter plaatse. we zagen enkel een soort van explosie."


Evaluatie: (CAT1) gegevens onvoldoende

Melding 3771


Datum: 06-05-2024

Plaats: Aalter (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 21u42

Waarnemingsduur: 1 minuut


"Net voor het invallen van de duisternis een groot fel licht aan de bewolkte hemel dat dichter kwam. Ik vermoedde "gewoon" een vliegtuig dat vrij laag (rond 3000m hoogte?) recht op ons kwam afgevlogen, maar plots verdwenen de felle lichten. We maken frequent gebruik van de app flightradar, er was geen vliegtuig te spotten. Vijf minuten later wel motorgeluiden te horen, dus ik vermoed toch iets in die aard (leger toestel?)."


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - vliegtuig

Melding 3772


Datum: 06-05-2024

Plaats: Gent (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 21u30

Waarnemingsduur: ongeveer 1 minuut


"Tijdens de wandeling zag ik plots iets wat lijkt op een vuurbal. Ik dacht eerst aan een fel verlicht vliegtuig. Het bewoog zich ook gelijkmatig, zoals een vliegtuig. Ik nam een foto, keek na of ik het beeld goed ha vastgelegd. Keek terug naar boven. Het licht was er nog steeds. Toen verdween het plots."Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid- lichtkogel

Melding 3769


Datum: 28-04-2024

Plaats: Wenduine (West-Vlaanderen)

Tijdstip: 10u55

Waarnemingsduur: 4 minuten


"Ballon ? die overvloog""Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - ballonnen

Melding 3767


Datum: 28-04-2024

Plaats: Deurne (Antwerpen)

Tijdstip: 19u26

Waarnemingsduur: meer dan 30 minuten


"Ik zie al meer dan een half uur enorm lange, kilometers lange horizontale ´linten´ boven de horizon. Het lijken letterlijk linten die in de lucht hangen en wapperen met de wind. Het bijzondere is: Ze hangen niet alleen BOVEN de horizon maar zakken ook vaak ervoor, dus voor de bomen."Evaluatie: in behandeling

Melding 3768


Datum: 28-04-2024

Plaats: Buggenhout (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 17u00

Waarnemingsduur: 30 seconden


"Ik zag iets raars vliegen, wou m’n gsm pakken voor een video te nemen omdat ik het eigenaardig vond dat er geen sporen waren en het was weg!


Ik dacht eerst een drone of vliegtuig maar het zag er anders uit en ja moeilijk uit. Leggen maar de melding van 23/4 komt helemaal overeen mag dat van mij."


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - door de zon verlicht vliegtuig

Melding 3765


Datum: 26-04-2024

Plaats: Bredene (West-Vlaanderen)

Tijdstip: 19u15

Waarnemingsduur: 10 seconden


"Ik kwam buiten om 19u05. Keek in de richting ZW en zag rond de 50graden boven een duidelijke gele vuurbol met pluimstaart. Begaf zich naar “beneden” en verdween achter woning."Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - lichtkogel

Evaluaties ontvangen meldingen

gegevens onvoldoende

952

ballon

706

andere verklaring

390

ISS / satelliet

384

ster / planeet

296

vliegtuig / helikopter

288

meteoor

275

vogel / insect

113

lichtspot (sky tracer)

111

drone

57

niet verklaard

54

lichtkogel

50

lensreflectie

45

uitstoot raketmotor

37

valse melding

13

in behandeling

7

categorieën UFO-meldingen

De meldingen die u op deze pagina kan bekijken zijn letterlijk overgenomen uit de meldingsformulieren die bij het Belgisch UFO-meldpunt binnenkomen. Het meldpunt is niet verantwoordelijk voor de inhoud en de schrijffouten in deze teksten. 

In 2016 werd beslist om enkel nog meldingen met een hoge vreemdheid verder te onderzoeken. De meldingen worden verdeeld over twee categorieën:Categorie 1


Waarnemingen met geringe vreemdheid en/of meldingen van ondermaatse kwaliteit

       

Wanneer minstens één van de onderstaande karakteristieken van toepassing is, bestaat er een grote kans dat de melding in deze categorie valt.


● object dat bij duisternis werd waargenomen en naast vaste verlichting ook  knipperlichten voerde


● ster- of bolvormig voorwerp dat een rechtlijnig traject volgde zonder opvallende versnellingen


● lichtpunt dat minutenlang stationair of quasi-stationair bleef (kleine verspringingen inbegrepen)


● lichtverschijnsel dat minder dan 5 seconden zichtbaar was 


● verkleuringen van de hemel of een gloed op lage bewolking


●lichten of objecten die op een foto of video opduiken, maar niet werden opgemerkt op het moment dat de opname werd gemaakt


● melding waarbij enkel geluid werd waargenomen


● melding die onvolledige, slecht geformuleerde of tegenstrijdige gegevens bevat


● melding afkomstig van een melder die zich niet bereid verklaarde om bijkomende vragen te beantwoorden.


Meldingen die in deze categorie thuishoren worden enkel nog van een evaluatie voorzien wanneer foto- of filmmateriaal is bijgevoegd of wanneer een zekere of quasi-zekere verklaring voorligt. Getuigen ontvangen een standaard antwoordmail wanneer de melding onder deze categorie valt.  Als er een zekere of quasi-zekere verklaring bestaat zal die in een mail aan de getuige en op de website vermeld worden.Categorie 2


Waarnemingen met een hoge vreemdheid 


Deze meldingen worden uitgebreider onderzocht. De getuige wordt via mail gecontacteerd en na afloop van het onderzoek van onze bevindingen op de hoogte gebracht.


Indien de melding duidelijk niet tot categorie 1 behoort, en er ten minste twee van de onderstaande punten van toepassing zijn, bestaat er een grote kans dat uw melding in deze categorie belandt.


 

● er worden voldoende details gemeld die een gekend natuurverschijnsel of een gekend product van menselijke activiteit uitsluiten


● het verschijnsel werd in goede omstandigheden van nabij waargenomen


● de gebeurtenis liet een grote, blijvende indruk na op de waarnemer


● er is tastbaar en/of meetbaar fysisch of fysiologisch bewijsmateriaal voorhanden (foto’s, video’s, radar, sporen,…)


● er waren meerdere getuigenOp basis van hun kennis en ervaring klasseren de medewerkers van het meldpunt iedere ontvangen melding onder één van deze categorieën, daarbij louter de informatie gebruikend die hen via het meldingsformulier (plus eventuele bijlagen) heeft bereikt.  Mocht u het niet eens zijn met de klassering van uw melding, dan staat het u natuurlijk vrij om dit met de nodige onderbouwing en eventueel extra informatie aan het meldpunt te laten weten.  Op basis van zo’n reactie en eventuele vervolgcorrespondentie kan herklassering worden overwogen.

UFO-meldingen archief


Kies een jaartal uit de lijst om het overzicht met UFO-meldingen uit dat jaar te bekijken.

voor 2007 (98 waarnemingen)


2007 (9 waarnemingen)


2008 (55 waarnemingen)


2009 (153 waarnemingen)


2010 (215 waarnemingen)


2011 (345 waarnemingen)


2012 (329 waarnemingen)


2013 (269 waarnemingen)


2014 (183 waarnemingen)


2015 (234 waarnemingen)


2016 (149 waarnemingen)


2017 (134 waarnemingen)


2018 (184 waarnemingen)


2019 (274 waarnemingen)


2020 (455 waarnemingen)


2021 (197 waarnemingen)


2022 (218 waarnemingen)


2023 (227 waarnemingen)


2024 (50 waarnemingen)