recente UFO-meldingen

recente UFO-meldingen

Totaal aantal UFO-meldingen: 3162


UFO-meldingen 2021: 99

Laatste update: 24-07-2021

Melding 3162


Datum: 23-07-2021

Plaats: Oteppe (Luik)

Tijdstip: 23u12

Waarnemingsduur: ongeveer 5 minuten


"Ik was aan het kijken naar de sterren en ineens zag ik een felle witte ronde bol snel weg vliegen ( sneller dan een vliegtuig) op de camping hirondelle met zo goed als een volle maan met mijn broer als getuige en het had geen geluid"


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - ISS

Melding 3161


Datum: 21-07-2021

Plaats: Hechtel-Eksel (Limburg)

Tijdstip: 17u50

Waarnemingsduur: 45 seconden


"super klein wit streepje dat langzaam naar westen ging. ik heb het beginnen opmerken omdat ik naar de maan keek. het streepje bleef 45 seconden zichtbaar en dan verdween en daarna niet meer zichtbaar was en bleef nog 10 minuten lang nakijken. het wit streepje leek heel ver weg. zou kunnen dat het echt boven de maan hing. en dat zou betekenen dat het enorm groot ruimtetuig zou moeten zijn.  geen beelden kunnen maken. smartphone onmogelijk om opname te maken, zeer klein. en grote fotoapparaat te laat kunnen boven halen."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3160


Datum: 13-07-2021

Plaats: Berlare (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 20u06

Waarnemingsduur: onbekend


"Ronde object dat soms iets ovaler lijkt en dan weer mooi rond"


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - ballon

Melding 3159


Datum: 09-07-2021

Plaats: Lommel (Limburg)

Tijdstip: 21u30

Waarnemingsduur: 4 keer 2 minuten


"Er kwamen 4 in totaal voorbij, we hebben dit gefilmd

De zon reflecteerde op de laatste en deze was dus oranje van kleur daarmee dat de kleur spiegel achting was"Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - door zonlicht beschenen vliegtuigen

Melding 3158


Datum: 06-07-2021

Plaats: Schriek (Antwerpen)

Tijdstip: 21u10

Waarnemingsduur: 15 minuten


"grote van een vliegtuig op grote hoogte maar dan zonder vleugels het bewoog redelijk snel maar geen geluid en geen vliegtuigstrepen"


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - door zonlicht beschenen vliegtuig

Melding 3157


Datum: 02-07-2021

Plaats: Wachtebeke (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 23u46

Waarnemingsduur: 5 minuten


"Op de avond van 2/7/2021 was ik samen met vrienden lichtende nachtwolken en satellieten aan het spotten bij helder weer en weinig wind. Plots (23:46) viel me een zwak lichtpunt op in het westen dat langzaam naar boven bewoog richting de staart van de grote beer. Het bewoog veel trager dan een satelliet. Het meest opvallende was dat het lichtje langzaam aan en uit ging (periode van +- 5 seconden). Het was zeker geen flikkerend object zoals een vliegtuig, je zou de helderheid kunnen voorstellen als een langzaam uitdovende sinusgolf. (Misschien werd het aan-en-uit-effect veroorzaakt door een langzame draaiing zoals bij een vuurtoren?) Het was slechts een puntje met in het begin een magnitude van ongeveer 3 in vergelijking met de sterren. Ik kon geen beelden maken en had ook geen verrekijker. Het fenomeen duurde ongeveer 5 minuten en doofde langzaam uit."


Evaluatie: (CAT1) gegevens onvoldoende

Melding 3154


Datum: 24-06-2021

Plaats: Overijse (Vlaams-Brabant)

Tijdstip: 14u30

Waarnemingsduur: 5 minuten


"Was in de tuin omstreeks 14u30 , recht vooruit kijkend naar de horizon wordt mijn oog aangetrokken door een vliegend voorwerp die zich, vanuit mijn standpunt, traag naar rechts beweegt. Het was een ellipsvormig voorwerp, zonder zichtbare propulsie of motoren, geluidloos en heel traag bewegend. Heb het fenomeen gedurende 5 minuten of meer kunnen observeren tot het voorwerp in het Westen uit mijn zichtveld verdween."Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - Goodyear zeppelin

Melding 3155


Datum: 24-06-2021

Plaats: Maasmechelen (Limburg)

Tijdstip: 13u20

Waarnemingsduur: onbekend


"Ik was naar huis aan het rijden van de tandarts in Maasmechelen en steek de brug over in Eisden dorp en kijk in de richting van het kanaal richting Lanaken en zag een eclips vorming schotel hangen boven het kanaal en was een mens groot was er zelf een beetje van geschrokken . Ik schat dat het toestel ongeveer 100m breed was en het hing stil. Toen ik er voorbij reed ."


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - Goodyear zeppelin

Melding 3153


Datum: 09-06-2021

Plaats: Vilvoorde (Vlaams-Brabant)

Tijdstip: 23u58

Waarnemingsduur: 5-10 seconden


"3 licht-oranjekleurige lichtpunten vlogen 's nachts noord naar zuid In rechte lijn volledig geluidloos over ons huis in wijk kassei (Vilvoorde), zeer snel, in driehoek-formatie, maar de lichtpunten bewogen lichtjes ten opzichte van elkaar zodat het leek op drie onafhankelijke objecten, eerder dan één object zoals een delta vliegtuig. Elk lichtpunt had een aura.

Perfect heldere nachthemel. Te snel om een foto te nemen. Het had iets van drie straaljagers die in formatie overvlogen, alleen bleef het muisstil! Bij deze waarneming waren geen getuigen.  

 

Ik heb circa 2010 gelijkaardige drie oranje lichtpunten gezien, ook 's zomers en 's nachts rond middernacht op het plein voor mijn huis (er was toen een burenfeest), maar toen was het bewolkt en ik dacht dat het een laserprojectie op de wolken was (van een dancing bvb.). De driehoek vloog toen in min of meer dezelfde richting, ook volledig zonder geluid. Hier was minstens één getuige.

 

De luchthaven van Zaventem is nabij, en ik ken alle mogelijke vliegtuigbewegingen (en vooral het lawaai), maar dit was wereldvreemd!"


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - door kunstlicht beschenen vogels

Melding 3149


Datum: 05-06-2021

Plaats: Velm (Limburg)

Tijdstip: iets voor middernacht

Waarnemingsduur: minden dan 1 minuut


"We waren hier juist naar de tv aan het kijken en plots zie ik iets door het venster in mijn ooghoek (links van mij), ik kijk op en zie een oranje gloed, mijn eerste gedacht was een meteoor (heb ik wel al een paar keer gezien), maar het was "zo groot" waardoor ik dacht dat het een brandend vliegtuig was. Maar ik hoorde geen geluid.

Ik ben naar buiten gelopen om verder te kijken, het object vertraagde en begon stilaan kleiner te worden tot het volledig verdwenen was.

Het kwam vanuit het noorden, vloog richting zuiden en is dan afgebogen richting OZO.

 

Mijn moeder heeft het ook gezien en een straat verder hoorde ik ook mensen schreeuwen die het blijkbaar gezien hadden.

Ik dacht er te laat aan om mijn gsm te pakken en beelden te maken."


Evaluatie: (CAT1) lage vreemdheid - LED-of vuurballon

Evaluaties ontvangen meldingen

gegevens onvoldoende

810

ballon

657

andere verklaring

481

ISS / satelliet

326

meteoor

255

ster / planeet

226

vliegtuig / helikopter

205

vogel / insect

96

niet verklaard

54

drone

40

valse melding

11

in behandeling

1

categorieën UFO-meldingen

De meldingen die u op deze pagina kan bekijken zijn letterlijk overgenomen uit de meldingsformulieren die bij het Belgisch UFO-meldpunt binnenkomen. Het meldpunt is niet verantwoordelijk voor de inhoud en de schrijffouten in deze teksten. 

In 2016 werd beslist om enkel nog meldingen met een hoge vreemdheid verder te onderzoeken. De meldingen worden verdeeld over twee categorieën:Categorie 1


Waarnemingen met geringe vreemdheid en/of meldingen van ondermaatse kwaliteit

       

Wanneer minstens één van de onderstaande karakteristieken van toepassing is, bestaat er een grote kans dat de melding in deze categorie valt.


● object dat bij duisternis werd waargenomen en naast vaste verlichting ook  knipperlichten voerde


● ster- of bolvormig voorwerp dat een rechtlijnig traject volgde zonder opvallende versnellingen


● lichtpunt dat minutenlang stationair of quasi-stationair bleef (kleine verspringingen inbegrepen)


● lichtverschijnsel dat minder dan 5 seconden zichtbaar was 


● verkleuringen van de hemel of een gloed op lage bewolking


●lichten of objecten die op een foto of video opduiken, maar niet werden opgemerkt op het moment dat de opname werd gemaakt


● melding waarbij enkel geluid werd waargenomen


● melding die onvolledige, slecht geformuleerde of tegenstrijdige gegevens bevat


● melding afkomstig van een melder die zich niet bereid verklaarde om bijkomende vragen te beantwoorden.


Meldingen die in deze categorie thuishoren worden enkel nog van een evaluatie voorzien wanneer foto- of filmmateriaal is bijgevoegd of wanneer een zekere of quasi-zekere verklaring voorligt. Getuigen ontvangen een standaard antwoordmail wanneer de melding onder deze categorie valt.  Als er een zekere of quasi-zekere verklaring bestaat zal die in een mail aan de getuige en op de website vermeld worden.Categorie 2


Waarnemingen met een hoge vreemdheid 


Deze meldingen worden uitgebreider onderzocht. De getuige wordt via mail gecontacteerd en na afloop van het onderzoek van onze bevindingen op de hoogte gebracht.


Indien de melding duidelijk niet tot categorie 1 behoort, en er ten minste twee van de onderstaande punten van toepassing zijn, bestaat er een grote kans dat uw melding in deze categorie belandt.


 

● er worden voldoende details gemeld die een gekend natuurverschijnsel of een gekend product van menselijke activiteit uitsluiten


● het verschijnsel werd in goede omstandigheden van nabij waargenomen


● de gebeurtenis liet een grote, blijvende indruk na op de waarnemer


● er is tastbaar en/of meetbaar fysisch of fysiologisch bewijsmateriaal voorhanden (foto’s, video’s, radar, sporen,…)


● er waren meerdere getuigenOp basis van hun kennis en ervaring klasseren de medewerkers van het meldpunt iedere ontvangen melding onder één van deze categorieën, daarbij louter de informatie gebruikend die hen via het meldingsformulier (plus eventuele bijlagen) heeft bereikt.  Mocht u het niet eens zijn met de klassering van uw melding, dan staat het u natuurlijk vrij om dit met de nodige onderbouwing en eventueel extra informatie aan het meldpunt te laten weten.  Op basis van zo’n reactie en eventuele vervolgcorrespondentie kan herklassering worden overwogen.

UFO-meldingen archief


Kies een jaartal uit de lijst om het overzicht met UFO-meldingen uit dat jaar te bekijken.

voor 2007 (83 waarnemingen)


2007 (9 waarnemingen)


2008 (55 waarnemingen)


2009 (153 waarnemingen)


2010 (214 waarnemingen)


2011 (345 waarnemingen)


2012 (328 waarnemingen)


2013 (269 waarnemingen)


2014 (183 waarnemingen)


2015 (234 waarnemingen)


2016 (149 waarnemingen)


2017 (134 waarnemingen)


2018 (184 waarnemingen)


2019 (272 waarnemingen)


2020 (451 waarnemingen)


2021 (99 waarnemingen)