recente UFO-meldingen

recente UFO-meldingen

Totaal aantal UFO-meldingen: 3739


UFO-meldingen 2024: 16

Laatste update: 02-02-2024

Melding 3738


Datum: 01-02-2024

Plaats: Assenede (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 8u15

Waarnemingsduur: onbekend


"Was net een raket die opsteeg, maar aan de vorm te zien was het een zwart vliegtuig achtig iets."Evaluatie: in behandeling

Melding 3739


Datum: 31-01-2024

Plaats: Erembodegem (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 19u43

Waarnemingsduur: 2 minuten


"Woensdag 31.01 op weg van het werk naar huis, het was bewolkt, geen sterren te zien, viel er mij ineens een wolk op in het Noorden. Er leken 3 lichten op te schijnen (dacht ik in eerste instantie). Ik wou beter kijken maar de lichten waren verdwenen. Ik dacht direct aan de lichten van een sky tracer.

Een kleine 10 seconden later verschenen de lichten terug. Echter kwamen de lichten UIT de wolk! Het waren 3 duidelijk zichtbare lichten.
Ik dacht eerst aan de landingslichten van een vliegtuig. Maar heb geen vliegtuig de wolk zien verlaten ( althans tijdens de waarneming ).
De lichten schenen richting ZZO / Z / ZZW, telkens 1 licht per windrichting. Tijdens de waarneming doofde het middelste licht ( dat richting Z scheen ) een paar seconden en verscheen terug.

Ik reed op de N45 in de richting van Aalst en zag de wolk waaruit de lichten kwamen ongeveer ter hoogte van Denderleeuw/Erembodegem. Het fenomeen duurde 1 a 2 minuten.

Het vreemde was dat, eens ik ongeveer onder de wolk reed begon mijn radio ( DAB+ ) telkens de verbinding te verliezen en terug te herstellen. Dit gedurende de tijd dat ik onder het fenomeen reed - Ik passeer bijna dagelijks op die plaats gedurende 5,5 jaar en heb nog nooit problemen met mijn autoradio gehad op dat punt - Eens terug verder weg van de plek werkte de radioverbinding terug normaal.

Helaas heb ik geen foto kunnen nemen, omdat ik in de wagen zat.

In de hoop dat jullie hier wat mee zijn en kunnen uitzoeken wat dit zou kunnen zijn."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3737


Datum: 31-01-2024

Plaats: Niel (Antwerpen)

Tijdstip: 1u30

Waarnemingsduur: 30 minuten


"Wij hadden deze week al een waarneming doorgestuurd naar jullie , Net voor ik ga slapen ging ik nog een sigaretje roken en ik keek terug naar boven omdat we deze week al eerder iets gezien hadden,toen ik plots vaststelde dat ik weer die lichtjes zag ik kon het bijna niet geloven ik heb net zoals deze week mijn dochter gehaald om er zeker van te zijn dat ik wel degelijk zag wat ik zag wij zijn toen naar buiten gegaan.om te kijken en weer in zuidelijke richting zagen we hoog in de lucht die lichte sterretjes over en weer vliegen naar verschillende richtingen tegen hoge snelheden en rondjes maken duikend naar beneden soms wel met meerdere tegelijk dan gingen ze weer naar een andere positie het was ons zeer duidelijk dat ze bewegingen maakten die niet natuurlijk waren net zoals die ene die we deze week gezien hadden er gebeurd hier iets wat wij niet kunnen verklaren mijn dochter is echt wel geschrokken en ik ook.


Ps ik heb vroeger al met jullie contact gehad betreffende de waarneming in Niel In het industriegebied daarom dat ik jullie nu direct contacteer al 2 nachten zien wij iets en ik ben blij dat ik ditmaal mijn dochter als getuige heb."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3736


Datum: 29-01-2024

Plaats: Niel (Antwerpen)

Tijdstip: 1u30

Waarnemingsduur: 40 minuten


"Voor dat ik altijd ga slapen rook ik eerst buiten nog een sigaret en ik kijk ik naar de sterren. 29 januari 2024 om 1u30 was het redelijk helder buiten. Toen ik dacht dat ik een satelliet zag bewegen maar toen dook het ineens naar beneden en daar bleef het even hangen toen het plotseling over mijn hoofd op ongeveer 70 graden overvloog. Daar in oostelijke richting te blijven hangen waarna het weer snel richting zuiden vloog. Om dan plotseling steil naar beneden weer naar boven schoot richting westen om dan no eens tweemaal naar beneden te schieten en terug naar boven. Toen besloot ik om mijn dochter te bellen aangezien ik wist dat ze nog wakker was. Even zagen we het niet meer maar uiteindelijk verscheen het weer. Het bewoog in bogen als een vliegje en een beetje later bewoog het een paar keer rond een ster. Toen we beide besteften dat het iets onwaarschijnlijk was. Daarna zijn we even naar binnen gegaan omdat we het niet meer zagen. 5 minuten later zijn we terug gaan kijken en zagen we het terug. Toen dook het richting noorden weer steil naar beneden om vervolgens terug naar boven schoot richting vertrekpunt van eerste waarneming waar het nog wat kleine beweging heeft gemaakt uiteindelijk zagen we het niet meer. Toen zijn we gaan slapen."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3735


Datum: 27-01-2024

Plaats: Gent (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 21u43

Waarnemingsduur: 15 tot 20 seconden


"Keek naar de hemel naar de sterren, soms met de app sky tonight en zag plots praktisch rechtsboven mij een driehoekige vorm van een tiental lichtjes per kant. Het licht was niet echt fel maar de lichten op de hoeken spreiden zich plots uit. Niet gelijkmatig of tegelijk en de ene in 5 richtingen, en de andere in 3 of vier maar bleven in de buurt.


Na een 15 à 20 tal seconden kon ik het niet meer zien. Het vloog richting centrum en was door lichtvervuiling niet meer zichtbaar."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3732


Datum: 26-01-2024

Plaats: Tessenderlo (Limburg)

Tijdstip: 22u30

Waarnemingsduur: 10 minuten


"Zagen een groot iets. Ging kijken op vliegtuigradar en niets te zien. Hong heel laag en met veel lichtjes, ook bleef het hangen op precies 1 punt."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3733


Datum: 26-01-2024

Plaats: Berlijn (Duitsland)

Tijdstip: 20u15

Waarnemingsduur: onbekend


"Ik ben reeds 9 jaar lijn piloot en ik zie regelmatig planeten, satellieten, het ISS, starlink en uiteraard ook andere toestellen die ons passeren. Maar sinds eergisteren 25/01 (vlucht Brindisi naar Brussel) viel er mij een apart fenomeen op hoog in de lucht . Het was eerst een helder lichtpunt, eerst dacht ik een naderend toestel die ons tegemoetkomt waarvan de crew vergeten was het landingslicht uit te zetten ( op deze hoogte kruisen we elkaar met een separatie van 305 meter) maar het bleef stationair en het was toch redelijk hoog ten opzichte van onze positie. Als tweede dacht ik aan privé jets die toch wel nog hoger kunnen vliegen dan onze passagiers toestellen. Maar sinds het stationair bleef sloot ik dit ook al snel uit. Sinds het stationair bleef in de ruimte sloot ik elke vorm van vliegtuig al snel uit. Misschien een satelliet? Dat zien we soms wel vaker, die dan na een tijdje geen licht meer reflecteert als het in de schaduw van de aarde verdwijnt. Maar dit lichtpunt was eerst heel fel waardoor het me ook ineens opviel en dan weer zwakker en dan verdween het, dus daardoor dacht ik aan een satelliet maar na enkele minuten verscheen het weer en deze cyclus bleef zich even herhalen met een random tijdsinterval tussen helder licht en geen licht/reflectie. Ik hield het voor bekeken en dacht er niet veel meer over na.

Maar gisteren nacht op onze vlucht van Roemenië naar Brussel viel het ineens weer op het heldere licht hoog boven de horizon, daarna een tweede licht dicht bij het eerste licht, na een paar seconden gingen de twee lichtjes weer weg dan na een minuut kwamen ze alle twee weer terug. De lichtjes blijven ongeveer op dezelfde locatie maar bewegen ten opzichte van elkaar. Toen sprak ik er ook mijn co-piloot over aan, of hij dat al had gezien of meer wist, maar ook hij had geen idee wat het was. Hij was er ook helemaal door geïntrigeerd en ging ook verder nakijken wat het zou kunnen zijn.

Wij vliegen op een hoogte van 12km en de lichtjes verschenen ten opzicht van ons op een hoek van ongeveer 30 graden boven ons.

Het enige waar ik nog aan kan denken is militaire toestellen die verkenningsvluchten doen maar dan waarom met lichten aan? Reflectie van de zon sluit ik ook uit dit omdat het steeds terugkomt en normaal gaat een ruimte object licht weerkaatsen van de zon maar eens in de aardschaduw verdwijnt de reflectie ook

Ik heb het gefilmd maar dit voegt niet veel meerwaarde toe want het is zeer slecht zichtbaar op film."Evaluatie: in behandeling

Melding 3734


Datum: 26-01-2024

Plaats: Brasschaat (Antwerpen)

Tijdstip: 17u00

Waarnemingsduur: langer dan 30 minuten


"rare v vorm die recht naar benede kwam mer het blote oog zag je de v vorm duidelijk, heb het probere filme maar dan word her gewoon wazig"


Evaluatie: in behandeling

Melding 3731


Datum: 20-01-2024

Plaats: Stekene (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 19u50

Waarnemingsduur: 10 minuten


"Ik was aan het wandelen naar huis, luisterend naar muziek, toen ik plots een witte verschijning zag in de lucht. Het moment dat ik deze verschijning waarnam, bewoog de witte bol zeer snel door de wolken en verdween in de aankomende regenwolken. Ik zette mijn muziek af en liep verder. Toen ik thuis aankwam wachtte ik voor de deur om nogmaals naar de lucht te kijken. Toen zag ik deze witte verschijning weer. Ik deed snel de deur open om naar binnen te gaan en toen ik me omdraaide was die plots weer weg. Toen ik voor een laatste maal naar buiten keek zag ik een langwerpig maar toch bolvormig voorwerp, dar vrij groot was vanuit mijn opzicht, dar geluidloos voorbij vloog en toen weer verdween in de wolken. Vervolgens ben ik naar binnen gegaan en heb ik niks meer gezien of gehoort."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3730


Datum: 16-01-2024

Plaats: Kemzeke (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 18u54

Waarnemingsduur: 5 minuten


"Tig aantal lichtpuntjes achter elkaar in een rechte lijn."


Evaluatie: in behandeling

Evaluaties ontvangen meldingen

gegevens onvoldoende

940

ballon

704

ISS / satelliet

383

andere verklaring

383

ster / planeet

293

vliegtuig / helikopter

284

meteoor

274

vogel / insect

111

lichtspot (sky tracer)

101

drone

56

niet verklaard

54

lichtkogel

48

lensreflectie

45

uitstoot raketmotor

37

valse melding

13

in behandeling

13

categorieën UFO-meldingen

De meldingen die u op deze pagina kan bekijken zijn letterlijk overgenomen uit de meldingsformulieren die bij het Belgisch UFO-meldpunt binnenkomen. Het meldpunt is niet verantwoordelijk voor de inhoud en de schrijffouten in deze teksten. 

In 2016 werd beslist om enkel nog meldingen met een hoge vreemdheid verder te onderzoeken. De meldingen worden verdeeld over twee categorieën:Categorie 1


Waarnemingen met geringe vreemdheid en/of meldingen van ondermaatse kwaliteit

       

Wanneer minstens één van de onderstaande karakteristieken van toepassing is, bestaat er een grote kans dat de melding in deze categorie valt.


● object dat bij duisternis werd waargenomen en naast vaste verlichting ook  knipperlichten voerde


● ster- of bolvormig voorwerp dat een rechtlijnig traject volgde zonder opvallende versnellingen


● lichtpunt dat minutenlang stationair of quasi-stationair bleef (kleine verspringingen inbegrepen)


● lichtverschijnsel dat minder dan 5 seconden zichtbaar was 


● verkleuringen van de hemel of een gloed op lage bewolking


●lichten of objecten die op een foto of video opduiken, maar niet werden opgemerkt op het moment dat de opname werd gemaakt


● melding waarbij enkel geluid werd waargenomen


● melding die onvolledige, slecht geformuleerde of tegenstrijdige gegevens bevat


● melding afkomstig van een melder die zich niet bereid verklaarde om bijkomende vragen te beantwoorden.


Meldingen die in deze categorie thuishoren worden enkel nog van een evaluatie voorzien wanneer foto- of filmmateriaal is bijgevoegd of wanneer een zekere of quasi-zekere verklaring voorligt. Getuigen ontvangen een standaard antwoordmail wanneer de melding onder deze categorie valt.  Als er een zekere of quasi-zekere verklaring bestaat zal die in een mail aan de getuige en op de website vermeld worden.Categorie 2


Waarnemingen met een hoge vreemdheid 


Deze meldingen worden uitgebreider onderzocht. De getuige wordt via mail gecontacteerd en na afloop van het onderzoek van onze bevindingen op de hoogte gebracht.


Indien de melding duidelijk niet tot categorie 1 behoort, en er ten minste twee van de onderstaande punten van toepassing zijn, bestaat er een grote kans dat uw melding in deze categorie belandt.


 

● er worden voldoende details gemeld die een gekend natuurverschijnsel of een gekend product van menselijke activiteit uitsluiten


● het verschijnsel werd in goede omstandigheden van nabij waargenomen


● de gebeurtenis liet een grote, blijvende indruk na op de waarnemer


● er is tastbaar en/of meetbaar fysisch of fysiologisch bewijsmateriaal voorhanden (foto’s, video’s, radar, sporen,…)


● er waren meerdere getuigenOp basis van hun kennis en ervaring klasseren de medewerkers van het meldpunt iedere ontvangen melding onder één van deze categorieën, daarbij louter de informatie gebruikend die hen via het meldingsformulier (plus eventuele bijlagen) heeft bereikt.  Mocht u het niet eens zijn met de klassering van uw melding, dan staat het u natuurlijk vrij om dit met de nodige onderbouwing en eventueel extra informatie aan het meldpunt te laten weten.  Op basis van zo’n reactie en eventuele vervolgcorrespondentie kan herklassering worden overwogen.

UFO-meldingen archief


Kies een jaartal uit de lijst om het overzicht met UFO-meldingen uit dat jaar te bekijken.

voor 2007 (95 waarnemingen)


2007 (9 waarnemingen)


2008 (55 waarnemingen)


2009 (153 waarnemingen)


2010 (215 waarnemingen)


2011 (345 waarnemingen)


2012 (329 waarnemingen)


2013 (269 waarnemingen)


2014 (183 waarnemingen)


2015 (234 waarnemingen)


2016 (149 waarnemingen)


2017 (134 waarnemingen)


2018 (184 waarnemingen)


2019 (274 waarnemingen)


2020 (455 waarnemingen)


2021 (196 waarnemingen)


2022 (218 waarnemingen)


2023 (226 waarnemingen)


2024 (16 waarnemingen)