recente UFO-meldingen

recente UFO-meldingen

Totaal aantal UFO-meldingen: 3352


UFO-meldingen 2022: 91

Laatste update: 16-05-2022

Melding 3352


Datum: 15-05-2022

Plaats: Schoten (Antwerpen)

Tijdstip: 23u14

Waarnemingsduur: 20 seconden


"Langwerpige sliert lichtstreepjes

Er werd een foto genomen van het fenomeen"


Evaluatie: in behandeling

Melding 3351


Datum: 14-05-2022

Plaats: Oostende (West-Vlaanderen)

Tijdstip: 21u06

Waarnemingsduur: 6 minuten


"Ik was net klaar met een workout in basic fit. Ik ging naar buiten om mijn bus (51) te halen dat arriveerde in 9 min aan de bushalte bij de overkant van Basic fit. Het was mooi weer geen wolken geen wind en de zon straalde. Ik ben een grote fan van vliegtuigen daarom kijk ik altijd naar de lucht als het mooi weer is om hopelijk een vliegtuig te zien. Ik wilde net de straat oversteken om naar de bushalte te gaan maar iets trok mijn aandacht. Toen ik naar de lucht keek zag ik deze rare ovale object met een grijs of witte kleur. Het bewoog traag maar niet te traag het was anders dan een vliegtuig omdat er geen vleugels zichtbaar waren op deze rare object, Zoals jullie weten als een vliegtuig in de lucht zit laat het een spoor achter namelijk condenssporen en normaal zie je dat ook heel duidelijk maar in dit geval waren er geen sporen achtergelaten door deze object daarom vond ik het raar. Dan trok ik mijn camera uit en maakte een paar video's en foto's. Toen zag ik mijn bus in de verte arriveren dus ik stak de straat over en ging op de bus, als ik namelijk zat op de bus en naar buiten keek door de raam naar hetzelfde plaats waar ik het zag was het er niet meer. Het was opeens weg. (Ik heb mijn foto's en video's staan op mijn gsm)"


Evaluatie: in behandeling

Melding 3348


Datum: 08-05-2022

Plaats: Antwerpen (Antwerpen)

Tijdstip: 13u30

Waarnemingsduur: 10 seconden


"Ik zag een vliegend object, ik besefte dat het veel sneller bewoog dan een vliegtuig of drone. Het object bewoog zich zeer snel in rechte lijn. Bizar."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3349


Datum: 07-05-2022

Plaats: Antwerpen (Antwerpen)

Tijdstip: 21u10

Waarnemingsduur: 1minuut


"7 mei 2022, 21.10 u. Zeer helder en mooi weer. We zitten op terras van mijn huis, dit terras ligt op eerste verdieping. OK bemerk snel bewegend object, hoog, un rechte baan, zonder condensspoor. Het heeft geen vleugels. We zijn verbaasd en verrast, en ik zoom asap in met mijn gsm's, enkele foto's genomen. Andere aanwezige is mijn partner. Het object bewoog snel."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3346


Datum: 06-05-2022

Plaats: Gingelom (Limburg)

Tijdstip: 20u46

Waarnemingsduur: 2 seconden


"Gingelom Truilingenstraat, droog en rustig weer, wolkenvrij. Bij het kijken naar een overvliegend vliegtuig omstreeks 20.45, kruiste een raketvormig object van oost naar west kijkend naar het zuiden. Object is ongeveer 2 seconden waargenomen, bewoog bijzonder snel, kleur grijs met witte korte vleugels.Hoogte moeilijk in te schatten, doch schat 1 à 2 km. Absoluut geen vliegtuig want geen geluid of condensatiespoor .Gelet op snelheid al evenmin vogel, weerballon, hemellichaam. Geen andere directe getuigen."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3345


Datum: 03-05-2022

Plaats: 's-Gravenwezel (Antwerpen)

Tijdstip: ca. 23u

Waarnemingsduur: 7 à 8 seconden


"2 stippen die elkaar aan hoge snelheid volgden van zuid naar west. het leken sterren, maar iets groter of dichterbij. Plots veranderde 1 stip van richting in een korte boog 90 graden. De andere stip leek een grotere boog te maken maar corrigeerde naar dezelfde baan als de eerste stip. Net alsof de 2 elkaar zouden achtervolgen en de 2de later reageert op een maneuver van de eerste. Beide vlogen richting oosten, om dan zeer plots te doven. Totale duur, +- 7 a 8 sec."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3344


Datum: 29-04-2022

Plaats: Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 1u01

Waarnemingsduur: 6 minuten


"Het was inmiddels als laat, ik had mezelf beloofd om rond 01u in men bed te kruipen. Maar vooraleer ik dat ging doen, wou ik eerst rustig nog een sigaret opsteken. Ik ging naar buiten en stak men sigaret op. Men voordeur is naar het westen gericht. Voor mijn huis zouden er nog sociale woningen gebouwd moeten worden, maar nu is dat nog een braakliggend terrein met gras op. Begrensd door een open straat, bomen en een speeltuin. Met andere woorden: ik heb een goed uitzicht op alles vanaf m'n huis. Ongeveer 2 à 3 minuten nadat ik mijn sigaret had opgestoken keek ik eens omhoog en zag wat eerst leek op een heldere ster. Die zoveel licht afgaf dat het zelfs op de wolken scheen. Maar het bewoog, heel langzaam, door de lucht. Mijn eerste gedachten waren dat het een laagvliegend vliegtuig was. Maar ik zag geen knipperlichten en hoorde ook geen enkel geluid van het object. Niks. Ook niet wanneer het al lang verdwenen was achter de wolken. Het ISS kon het ook niet zijn, die vloog op dat moment niet over België en kan ook geef licht reflecteren van de zon, omdat het midden in de nacht was. Het duurde ongeveer 6 minuten tegen dat het object van hoog midden in de lucht achter de wolken was verdwenen. En de gloed van het object zag je nog een tijdje in de wolken, ongeveer nog 5 minuten lang. Het enige wat ik overheb is vragen."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3343


Datum: 27-04-2022

Plaats: Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 22u55

Waarnemingsduur: een 4-tal seconden


"Omstreeks 22.55u keek ik (alleen) naar omhoog vanuit mijn tuin in Lokeren naar een heldere sterrenhemel en dacht een satelliet te zien omdat dit dezelfde snelheid had en mooi op 1 lijn vloog.


Na een paar seconden veranderde de vliegrichting zeer plots van horizontaal naar verticaal en schoot dit object verticaal aan een zeer hoge snelheid omhoog in een mooie rechte lijn, stopt zeer kort om daarna in een hoek van 90°aan die zelfde topsnelheid naar links te vliegen. Het object vervaagde vrij direct horizontaal vliegend zonder te vertragen. Wat ik zelf waarnam duurde hooguit 4 seconden en liet geen spoor achter."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3338


Datum: 24-04-2022

Plaats: Gent (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 2u22

Waarnemingsduur: 10 seconden


"Het object kwam snel aangevlogen vanuit noordwestelijke richting met een helder wit knipperend licht. Ik schat dat het een 300 meter boven de grond vloog. Ik dacht eerst aan een vliegtuig. Toen vertraagde het enorm snel en ging het witte licht uit. Ik zag nog net de driehoekige schim en onmiddellijk daarna was het verdwenen."


Evaluatie: in behandeling

Melding 3328


Datum: 21-04-2022

Plaats: Melden (Oost-Vlaanderen)

Tijdstip: 22u00

Waarnemingsduur: enkele minuten


"omdat ik regelmatig naar boven kijk viel er mij plots eens helder verlichte bol op, gevolgd door een kleiner opject. Eerst dacht ik dat het lichten van een vliegtuig waren die wolken deden oplichten maar het traject klopte niet en ik zag ook geen vliegtuig. Het leek op een witte wolk die zich verplaatste. Het leek zeer hoog te zitten (boven de bewolking) De wolk was perfect rond en leek op een afgeplatte bol."


Evaluatie: in behandeling

Evaluaties ontvangen meldingen

gegevens onvoldoende

838

ballon

672

andere verklaring

368

ISS / satelliet

339

meteoor

261

ster / planeet

241

vliegtuig / helikopter

229

vogel / insect

99

lichtspot (sky tracer)

75

niet verklaard

54

drone

46

lensreflectie

40

lichtkogel

40

valse melding

11

in behandeling

39

categorieën UFO-meldingen

De meldingen die u op deze pagina kan bekijken zijn letterlijk overgenomen uit de meldingsformulieren die bij het Belgisch UFO-meldpunt binnenkomen. Het meldpunt is niet verantwoordelijk voor de inhoud en de schrijffouten in deze teksten. 

In 2016 werd beslist om enkel nog meldingen met een hoge vreemdheid verder te onderzoeken. De meldingen worden verdeeld over twee categorieën:Categorie 1


Waarnemingen met geringe vreemdheid en/of meldingen van ondermaatse kwaliteit

       

Wanneer minstens één van de onderstaande karakteristieken van toepassing is, bestaat er een grote kans dat de melding in deze categorie valt.


● object dat bij duisternis werd waargenomen en naast vaste verlichting ook  knipperlichten voerde


● ster- of bolvormig voorwerp dat een rechtlijnig traject volgde zonder opvallende versnellingen


● lichtpunt dat minutenlang stationair of quasi-stationair bleef (kleine verspringingen inbegrepen)


● lichtverschijnsel dat minder dan 5 seconden zichtbaar was 


● verkleuringen van de hemel of een gloed op lage bewolking


●lichten of objecten die op een foto of video opduiken, maar niet werden opgemerkt op het moment dat de opname werd gemaakt


● melding waarbij enkel geluid werd waargenomen


● melding die onvolledige, slecht geformuleerde of tegenstrijdige gegevens bevat


● melding afkomstig van een melder die zich niet bereid verklaarde om bijkomende vragen te beantwoorden.


Meldingen die in deze categorie thuishoren worden enkel nog van een evaluatie voorzien wanneer foto- of filmmateriaal is bijgevoegd of wanneer een zekere of quasi-zekere verklaring voorligt. Getuigen ontvangen een standaard antwoordmail wanneer de melding onder deze categorie valt.  Als er een zekere of quasi-zekere verklaring bestaat zal die in een mail aan de getuige en op de website vermeld worden.Categorie 2


Waarnemingen met een hoge vreemdheid 


Deze meldingen worden uitgebreider onderzocht. De getuige wordt via mail gecontacteerd en na afloop van het onderzoek van onze bevindingen op de hoogte gebracht.


Indien de melding duidelijk niet tot categorie 1 behoort, en er ten minste twee van de onderstaande punten van toepassing zijn, bestaat er een grote kans dat uw melding in deze categorie belandt.


 

● er worden voldoende details gemeld die een gekend natuurverschijnsel of een gekend product van menselijke activiteit uitsluiten


● het verschijnsel werd in goede omstandigheden van nabij waargenomen


● de gebeurtenis liet een grote, blijvende indruk na op de waarnemer


● er is tastbaar en/of meetbaar fysisch of fysiologisch bewijsmateriaal voorhanden (foto’s, video’s, radar, sporen,…)


● er waren meerdere getuigenOp basis van hun kennis en ervaring klasseren de medewerkers van het meldpunt iedere ontvangen melding onder één van deze categorieën, daarbij louter de informatie gebruikend die hen via het meldingsformulier (plus eventuele bijlagen) heeft bereikt.  Mocht u het niet eens zijn met de klassering van uw melding, dan staat het u natuurlijk vrij om dit met de nodige onderbouwing en eventueel extra informatie aan het meldpunt te laten weten.  Op basis van zo’n reactie en eventuele vervolgcorrespondentie kan herklassering worden overwogen.

UFO-meldingen archief


Kies een jaartal uit de lijst om het overzicht met UFO-meldingen uit dat jaar te bekijken.

voor 2007 (87 waarnemingen)


2007 (9 waarnemingen)


2008 (55 waarnemingen)


2009 (153 waarnemingen)


2010 (215 waarnemingen)


2011 (345 waarnemingen)


2012 (328 waarnemingen)


2013 (269 waarnemingen)


2014 (183 waarnemingen)


2015 (234 waarnemingen)


2016 (149 waarnemingen)


2017 (134 waarnemingen)


2018 (184 waarnemingen)


2019 (272 waarnemingen)


2020 (453 waarnemingen)


2021 (190 waarnemingen)


2022 (91 waarnemingen)