andere publicaties

andere publicaties

A UFO with a High X(-mas) Factor (2,6 MB)


In 2022 was er ophef over een 32 jaar oude foto die door het Britse ministerie van defensie was geanalyseerd en als de beste UFO/UAP foto ooit werd gepromoot. Deze “Calvine-foto”, zo genoemd naar het Schotse dorp waar hij door twee tieners in 1990 was gemaakt, wordt door ons beschouwd als een vervalsing. Het vermoeden is dat het object op de foto een klein model is dat aan een tak werd opgehangen. Onze beschouwingen bij de Calvine-foto vindt u in deze PDF.

Bewijzen sprokkelen in fabeltjesland (6,3 MB)


Begin 2021 verscheen het eerste deel van “UFO’s: de 100 meeste indrukwekkende ufo-dossiers”. Auteur is de Nederlandse ruimte- en luchtvaartdeskundige Coen Vermeeren. 


Wim van Utrecht, mede-oprichter van het Belgisch UFO-meldpunt en zelf auteur van verschillende boeken over het onderwerp, bekijkt in deze boekbespreking in hoeverre de sensationele beweringen die Vermeeren doet hout snijden.

Het Belgische UFO enigma van '89


De Belgische UFO-golf van 1989 – ’91 blijft vele jaren na datum nog steeds tot de verbeelding spreken. Drie decennia na de feiten blijven nog vele vragen onbeantwoord. In dit artikel neemt Frederick Delaere je mee op een reis door deze fascinerende periode in de Belgische UFO-geschiedenis. Een gepensioneerde radaroperateur die destijds nauw betrokken was bij de F-16 achtervolging van 30 en 31 maart 1990 spreekt voor het eerst.


Auteur: Frederick Delaere


(4,8 MB)

Bekende UFO-foto vervalst (676 KB)


In de zomer van 1990 haalde een merkwaardige foto het nieuws: eindelijk was het iemand gelukt de geheimzinnige vliegende driehoek te fotograferen die al anderhalf jaar de publieke opinie in België beroerde. In de jaren die volgden zou de foto wereldwijd iconografische proporties aannemen. Anno 2011 maakte de fotograaf echter bekend dat hij deze opname getrukeerd had. Het nieuws sloeg in als een bom. Wim van Utrecht zet in dit artikel de feiten op een rijtje.

Belgisch UFO-meldpunt (872 KB)


Informatief artikel over het Belgisch UFO-meldpunt, geschreven in 2009 op vraag van een Vlaamse Volkssterrenwacht voor hun tijdschrift.

Een opmerkelijke zonsondergang in Normandië (2,4 MB)


Artikel over een zonsondergang met opmerkelijke optische verschijnselen t.g.v. van bijzondere atmosferische condities. Kennis hebben van zulke verschijnselen helpt de UFO-onderzoeker bij het beoordelen van UFO-meldingen.

10 jaar UFO-onderzoek


10 jaar UFO-onderzoek is een monografie die net voor de oprichting van het Belgisch UFO-meldpunt gepubliceerd werd. In deze publicatie is o.a. een overzicht terug te vinden van het persoonlijke onderzoek dat Frederick Delaere 10 jaar lang naar het UFO-fenomeen voerde.


Auteur: Frederick Delaere